Regulamin sklepu internetowego

This website ("website") is operated by Luma Inc., which includes Luma stores, and Luma Private Sales. This privacy policy only covers information collected at this website, and does not cover any information collected offline by Luma. All Luma websites are covered by this privacy policy.

Luma Security

Personal information provided on the website and online credit card transactions are transmitted through a secure server. We are committed to handling your personal information with high standards of information security. We take appropriate physical, electronic, and administrative steps to maintain the security and accuracy of personally identifiable information we collect, including limiting the number of people who have physical access to our database servers, as well as employing electronic security systems and password protections that guard against unauthorized access.

Our website uses encryption technology, like Secure Sockets Layer (SSL), to protect your personal information during data transport. SSL encrypts ordering information such as your name, address, and credit card number. Our Customer Care center and stores also operate over a private, secure network. Please note that email is not encrypted and is not considered to be a secure means of transmitting credit card information.

Luma Privacy Policy

To help us achieve our goal of providing the highest quality products and services, we use information from our interactions with you and other customers, as well as from other parties. Because we respect your privacy, we have implemented procedures to ensure that your personal information is handled in a safe, secure, and responsible manner. We have posted this privacy policy in order to explain our information collection practices and the choices you have about the way information is collected and used.

As we continue to develop the Luma website and take advantage of advances in technology to improve the services we offer, this privacy policy likely will change. We therefore encourage you to refer to this policy on an ongoing basis so that you understand our current privacy policy.

The Information We Collect

Generally, you may browse the Luma website without providing any personally identifiable information. However, we may ask you to provide personally identifiable information at various times and places on this website. In some cases, if you choose not to provide us with the requested information, you may not be able to access all parts of this website or participate in all of its features, pricing, and product selection.

We may collect the following information:

  • name
  • contact information including email address
  • demographic information such as postcode, preferences and interests
  • other information relevant to customer surveys and/or offers

For the exhaustive list of cookies we collect see the List of cookies we collect section. From your purchases and other interactions with us, we obtain information concerning the specific products or services you purchase or use. When you visit this website, our web server automatically collects anonymous information such as log data and IP addresses, and may collect general information concerning your location. We may use the automatically collected information for a number of purposes, such as improving our site design, product assortments, customer service, and special promotions.

How We Use The Information We Collect

We require this information to understand your needs and provide you with a better service, and in particular for the following reasons:

  • Internal record keeping.
  • We may use the information to improve our products and services.
  • We may periodically send promotional emails about new products, special offers or other information which we think you may find interesting using the email address which you have provided.
  • From time to time, we may also use your information to contact you for market research purposes. We may contact you by email, phone, fax or mail. We may use the information to customize the website according to your interests.

Security

We are committed to ensuring that your information is secure. In order to prevent unauthorized access or disclosure, we have put in place suitable physical, electronic and managerial procedures to safeguard and secure the information we collect online.

Others With Whom We Share Your Information.

The Luma Group: All of the above information that we collect, as described above, may be shared among all Luma entities, including Luma Venia and Luma Terra stores, website and Private Sales.

Service Providers: We also may disclose information to outside companies that help us bring you the products and services we offer. For example, we may work with an outside company to: (a) manage a database of customer information; (b) assist us in distributing emails; (c) assist us with direct marketing and data collection; (d) provide us storage and analysis; (d) provide fraud prevention; and (e) provide other services designed to assist us in maximizing our business potential. We require that these outside companies agree to keep confidential all information we share with them and to use the information only to perform their obligations in our agreements with them.

Other Companies: We may provide information to carefully selected outside companies when we believe their products or services may be of interest to you.

Business Transitions: We may transfer or share a copy of personal information about you in the event that Luma or one of its properties, affiliates, or subsidiaries goes through a business transition, such as a merger, being acquired by another company, or selling a portion of its assets. You will be notified via email or prominent notice on our website prior to a change of ownership or control of your personal information, if your personal information will be used contrary to this policy. However, nothing in this Privacy Policy is intended to interfere with the ability of Luma to transfer all or part of its business and/or assets to an affiliate or independent third party at any time, for any purpose, without any limitation whatsoever.

Luma specifically reserves the right to transfer or share a copy of personally identifiable information collected from its websites to the buyer of that portion of its business relating to that information.

Compliance with Law: We may provide access to information when legally required to do so, to cooperate with police investigations or other legal proceedings, to protect against misuse or unauthorized use of our website, to limit our legal liability, and to protect our rights or to protect the rights, property, or safety of visitors of this website or the public.

Luma partners with advertising companies to place our advertising on publisher websites on the Internet. These advertising companies collect anonymous information about your visits to our web site. This technology involves the use of third party cookies that allow them to develop personalized advertising so that it directly relates to offers that may be of interest to you. You may choose to opt-out of this service we have with our third-party advertising partner. We may also use Luma cookies to provide similar enhanced online marketing to you based on your interests and preferences. You may also choose to opt out of these enhanced online marketing ads.

Your Choices Regarding Use Of The Information We Collect

You have several choices regarding our handling of your nonpublic personally identifiable information.

Direct Mail or Telephone Marketing: If you shop at the Luma or Private Sales stores and wish to be removed from the list of customers that receive direct mail or telemarketing calls, please either write to Luma Customer Care at 112 West 34th Street, 18th Flr. New York, NY 10120 or call +1 800-403-8838. If you choose to write to us, please include your name, address, and credit card account number (if you have one), and state one of the following:

  • "NO MAIL OFFERS" (if you don't want to receive offers by mail);
  • "NO PHONE OFFERS" (if you don't want to receive offers by phone);
  • "NO PHONE OR MAIL OFFERS" (if you don't want to receive either).

Because customer lists often are prepared well in advance of an offering (sometimes a few months before the offer is made), you may continue to receive some offers after you send us a request not to use your information for specified marketing purposes. We appreciate your patience and understanding in giving us time to carry out your request.

Your California Privacy Rights

Under California Civil Code sections 1798.83-1798.84, California residents are entitled to ask us for a notice describing what categories of personal customer information we share with third parties or corporate affiliates for those third parties or corporate affiliates' direct marketing purposes. That notice will identify the categories of information shared and will include a list of the third parties and affiliates with which it was shared, along with their names and addresses. If you are a California resident and would like a copy of this notice, please submit a written request to the following address: Luma Customer Care, 112 West 34th Street, 18th Floor, New York, NY 10120. Please allow 30 days for a response.

Cookies, Web Beacons, and How We Use Them

A cookie is a small file which asks permission to be placed on your computer's hard drive. Once you agree, the file is added and the cookie helps analyze web traffic or lets you know when you visit a particular site. Cookies allow web applications to respond to you as an individual. The web application can tailor its operations to your needs, likes and dislikes by gathering and remembering information about your preferences.

We use traffic log cookies to identify which pages are being used. This helps us analyze data about web page traffic and improve our website in order to tailor it to customer needs. We only use this information for statistical analysis purposes and then the data is removed from the system.

Overall, cookies help us provide you with a better website, by enabling us to monitor which pages you find useful and which you do not. A cookie in no way gives us access to your computer or any information about you, other than the data you choose to share with us. You can choose to accept or decline cookies. Most web browsers automatically accept cookies, but you can usually modify your browser setting to decline cookies if you prefer. This may prevent you from taking full advantage of the website.

A "web beacon" or "pixel tag" or "clear gif" is typically a one-pixel image, used to pass information from your computer or mobile device to a website.

We use cookies and web beacons to keep track of what you have in your shopping cart and to remember you when you return to the website as well as to identify the pages you click on during your visit to our site and the name of the website you visited immediately before clicking to the Luma website. We use this information to improve our site design, product assortments, customer service, and special promotions. You can, of course, disable cookies and web beacons on your computer by indicating this in the preferences or options menus in your browser. However, it is possible that some parts of our website will not operate correctly if you disable cookies. We may also use web beacons, and other technologies, to help track whether our communications are reaching you, to measure their effectiveness, or to collect certain non-personal information about your computer, device, or browser in order to allow us to better design future communications to you.

We may contract with third parties who may use cookies and web beacons and collect information on our behalf or provide services such as credit card processing, shipping, promotional services, or data management. We call them our Customer Care Partners. These third parties are prohibited by our contract with them from sharing that information with anyone other than us or our other Customer Care Partners.

List of cookies we collect

The table below lists the cookies we collect and the information they store.

COOKIE name COOKIE Description
CART The association with your shopping cart.
CATEGORY_INFO Allows pages to be displayed more quickly.
COMPARE The items that you have in the Compare Products list.
CUSTOMER An encrypted version of your customer id.
CUSTOMER_AUTH An indicator if you are signed into the store.
CUSTOMER_INFO An encrypted version of the customer group you belong to.
CUSTOMER_SEGMENT_IDS Stores your Customer Segment ID
EXTERNAL_NO_CACHE A flag that, indicates whether caching is on or off.
FRONTEND Your session ID on the server.
GUEST-VIEW Allows guests to edit their orders.
LAST_CATEGORY The last category you visited.
LAST_PRODUCT The last product you looked at.
NEWMESSAGE Indicates whether a new message has been received.
NO_CACHE Indicates whether it is allowed to use cache.
PERSISTENT_SHOPPING_CART A link to information about your cart and viewing history if you have asked the site.
RECENTLYCOMPARED The items you recently compared.
STF Information on products you emailed to friends.
STORE The store view or language you have selected.
USER_ALLOWED_SAVE_COOKIE Indicates whether a customer authorized cookies.
VIEWED_PRODUCT_IDS The products that you recently looked at.
WISHLIST An encrypted list of products added to your wish list.
WISHLIST_CNT The number of items in your wish list.

Online Account Registration

To make online shopping faster and easier, you may register on the Luma website. As a registered customer, you only have to enter your shipping addresses and billing information once; they will be securely stored with us for your future use. Using your name and a password of your choice, you may access your account online at any time to add, delete, or change information. If you are using a public computer, we strongly encourage you to Sign Out when you finish shopping. Your information will still be stored with us but it will not be accessible to anyone else from that computer.

Emails

You will receive promotional emails from us only if you have asked to receive them. If you do not want to receive email from Luma or its affiliates you can click on the "Unsubscribe" link at the bottom of any email communication sent by us. Please allow us 3 business days from when the request was received to complete the removal, as some of our promotions may already have been in process before you submitted your request.

Acceptance

By using this website, you accept the policies set forth in this Privacy Policy.

Questions for Luma?

Contact Us

§ 1.
Postanowienia wstępne

  1. Niniejszy Regulamin określa zasady korzystania ze sklepu internetowego dostępnego pod adresem [---], w szczególności zasady zawierania umów za pomocą Sklepu, zasady wykonywania tych umów, prawa i obowiązki ich stron oraz tryb odstąpienia od umowy i postępowania reklamacyjnego.

  2. Sklep prowadzony jest przez Syngenta Polska Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, ul. Szamocka 8, 01-748 Warszawa, zarejestrowana w Rejestrze Przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonym przez Sąd Rejonowy dla m. st. w Warszawie, XII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000017224, o kapitale zakładowym w wysokości 22.264.000 PLN, o numerze NIP: 522-25-48-445, numer BDO: 000022372, posiadająca status dużego przedsiębiorcy w rozumieniu ustawy z dnia 8.03.2013 r. o przeciwdziałaniu nadmiernym opóźnieniom w transakcjach handlowych.

  3. W celu korzystania ze Sklepu należy zapoznać się z niniejszym Regulaminem. Zarejestrowanie konta w Sklepie lub zawarcie umowy za pomocą Sklepu oznacza akceptację Regulaminu.

  4. Niniejszy Regulamin skierowany jest zarówno do konsumentów, jak i do przedsiębiorców korzystających ze Sklepu, chyba że dane postanowienie Regulaminu stanowi inaczej i jest skierowane wyłącznie do konsumentów albo do przedsiębiorców.

  5. Kontakt ze Sklepem możliwy jest za pośrednictwem poczty elektronicznej pod adresem e-mail: [---] lub za pośrednictwem poczty pod adresem: Syngenta Polska Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, ul. Szamocka 8, 01-748 Warszawa.

§ 2.
Definicje

  1. Użyte w Regulaminie pojęcia pisane wielką literą należy rozumieć następująco:

    1. Formularz Rejestracji – formularz dostępny w Sklepie umożliwiający utworzenie Konta Użytkownika;

    2. Formularz Zamówienia – interaktywny formularz dostępny w Sklepie umożliwiający złożenie Zamówienia, w szczególności poprzez dodanie Produktów do elektronicznego koszyka oraz określenie warunków Umowy Sprzedaży, w tym sposobu dostawy i płatności;

    3. Konsument – w myśl ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. Kodeks cywilny – Użytkownik, który jako osoba fizyczna dokonuje za pośrednictwem Strony internetowej Sklepu czynności prawnej niezwiązanej bezpośrednio z działalnością gospodarczą lub zawodową Użytkownika;

    4. Konto Użytkownika – indywidualne konto Użytkownika w Sklepie, zabezpieczone ustanowionym przez Użytkownika hasłem;

    5. Produkt – dostępna w Sklepie rzecz ruchoma będąca przedmiotem Umowy między Użytkownikiem a Sprzedawcą. Szczegółowe informacje o Produktach dostępne są na Stronie internetowej oraz na pisemne żądanie skierowane na adres Sprzedawcy;

    6. RODO – Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych);

    7. Regulamin – niniejszy dokument regulujący zasady korzystania ze Strony internetowej i Sklepu, dostępny pod adresem [---];

    8. Sklep – sklep internetowy dostępny pod adresem [---] i wszelkie jego podstrony;

    9. Sprzedawca – Syngenta Polska Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, ul. Szamocka 8, 01-748 Warszawa, zarejestrowana w Rejestrze Przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonym przez Sąd Rejonowy dla m. st. w Warszawie, XII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000017224, o kapitale zakładowym w wysokości 22.264.000 PLN, o numerze NIP: 522-25-48-445;

    10. Strona internetowa – strona internetowa pod adresem [---] i wszelkie jego podstrony;

    11. Umowa – umowa sprzedaży Produktu zawarta między Użytkownikiem, a Sprzedawcą za pośrednictwem Sklepu;

    12. Użytkownik – każda osoba fizyczna lub prawna, a także jednostka organizacyjna nieposiadająca osobowości prawnej, która korzysta ze Sklepu;

    13. Zamówienie – oświadczenie woli Klienta składane za pomocą Formularza Zamówienia i zmierzające bezpośrednio do zawarcia Umowy dotyczącej Produktu ze Sprzedawcą. Zamówienie dokonywane jest poprzez Internet w formie umowy zawieranej na odległość.

§ 3.
Ogólne zasady korzystania ze Sklepu

  1. By móc korzystać ze Sklepu, w tym przeglądać jego asortyment lub złożyć Zamówienie, Użytkownik spełnić musi następujące wymagania techniczne:

    1. posiadać urządzenie końcowe z dostępem do sieci Internet i przeglądarką internetową Google Chrome w wersji 79.0.3945.88 lub inną spełniającą co najmniej te same wymagania;

    2. posiadać aktywne konto poczty elektronicznej;

    3. mieć włączoną obsługę plików cookies.

  2. Przeglądanie asortymentu Sklepu nie wymaga zakładania Konta Użytkownika.

  3. Złożenie Zamówienia i zawarcie Umowy możliwe jest albo po założeniu Konta Użytkownika zgodnie z postanowieniami § 4 poniżej albo po podaniu niezbędnych danych osobowych i adresowych umożliwiających realizację Umowy bez zakładania Konta Użytkownika.

  4. Wszelkie działania podejmowane przez Użytkowników powinny być zgodne z Regulaminem, obowiązującymi przepisami prawa i dobrymi obyczajami. Każdy Użytkownik zobowiązuje się do:

    1. używania udostępnionych funkcjonalności zgodnie z celem Sklepu;

    2. przestrzegania obowiązujących przepisów prawa,

    3. poszanowania praw i dóbr osobistych innych Użytkowników,

    4. niewykorzystywania Konta Użytkownika do działania na szkodę innych Użytkowników, Sklepu lub osób trzecich.

  5. Konto Użytkownika, który narusza Regulamin może zostać zablokowane lub usunięte przez Sprzedawcę.

§ 4.
Zakładanie Konta Użytkownika

  1. Założenie Konta Użytkownika jest nieodpłatne.

  2. Aby założyć Konto Użytkownika, należy wypełnić Formularz Rejestracji wyświetlany na Stronie internetowej, w którym wymagane jest podane następujących danych Użytkownika: imię, nazwisko, adres zamieszkania, adres dostawy, numer telefonu, adres e-mail, hasło do Konta Użytkownika.

  3. Po prawidłowym wypełnieniu Formularza Rejestracji Sprzedawca wysyła do Użytkownika, na adres podany w formularzu, wiadomość e-mail zawierającą potwierdzenie rejestracji i link aktywacyjny. Konto Użytkownika zostaje zarejestrowane po potwierdzeniu chęci jego założenia poprzez kliknięcie w link podany w wiadomości e-mail.

  4. Po kliknięciu w link aktywacyjny Użytkownik zostaje przeniesiony do strony internetowej, która umożliwi ukończenie pełnej rejestracji.

  5. Logowanie się na Konto Użytkownika odbywa się poprzez podanie loginu i hasła ustanowionych przy jego zakładaniu.

  6. Użytkownik może w każdej chwili, bez podania przyczyny i bez ponoszenia z tego tytułu jakichkolwiek opłat, usunąć Konto Użytkownika poprzez wysłanie stosownego żądania do Sprzedawcy w sposób określony w § 1 ust. 4 powyżej.

  7. Nie jest dozwolone podawanie nieprawdziwych danych Użytkownika.

  8. Każdy Użytkownik może mieć tylko jedno Konto Użytkownika.

  9. W razie powzięcia uzasadnionych wątpliwości co do prawdziwości danych podanych przez Użytkownika, Sprzedawca może wstrzymać się z założeniem Konta Użytkownika lub zawiesić funkcjonowanie Konta Użytkownika do czasu wyjaśnienia wątpliwości.

  10. Konto Użytkownika zawiera dane podane przez Użytkownika podczas rejestracji. W przypadku późniejszej zmiany jakichkolwiek z tych danych w czasie korzystania ze Sklepu, Użytkownik zobowiązany jest niezwłocznie je zaktualizować, korzystając ze stosownego formularza dostępnego na Stronie internetowej.

  11. Niezależnie od postanowień § 3 ust. 5 powyżej, Sprzedawca zastrzega możliwość usunięcia Konta Użytkownika w każdym czasie i bez podania przyczyny.

§ 5.
Składanie Zamówienia

  1. Informacje przedstawione w Sklepie, w tym w szczególności dotyczące cen, stanowią zaproszenie do zawarcia umowy sprzedaży i nie są ofertą sprzedaży.

  2. W celu dokonania zakupu Produktu należy złożyć Zamówienie.

  3. Zamówienie Produktu odbywa się poprzez Stronę internetową Sklepu z wykorzystaniem Formularza Zamówienia.

  4. Sprzedawca zastrzega, że w przypadku Produktów będących środkami ochrony roślin w rozumieniu ustawy o środkach ochrony roślin z dnia 8 marca 2013 r. (Dz.U. 2013 poz. 455 ze zm.) oraz rozporządzenia nr 1107/2009 (Dz.U. 2011 nr 284 poz. 1673 ze zm.), złożyć Zamówienie oraz być stroną Umowy mogą jedynie Użytkownicy będący osobami fizycznymi posiadającymi pełną zdolność do czynności prawnych oraz posiadający kwalifikacje wymagane od osób nabywających środki ochrony roślin określone w art. 28 ustawy o środkach ochrony roślin z dnia 8 marca 2013 r. (Dz.U. 2013 poz. 455 ze zm.).

  5. W celu złożenia Zamówienia, Użytkownik posiadający Konto Użytkownika musi wykonać następujące kroki:

    1. zalogować się na Konto Użytkownika;

    2. wybrać Produkt będący przedmiotem Zamówienia, a następnie kliknąć przycisk „Do koszyka” (lub równoznaczny);

    3. wybrać rodzaj przesyłki (sposób dostarczenia Produktu);

    4. wpisać dane do faktury, jeśli są inne aniżeli podane dane Użytkownika;

    5. złożyć oświadczenie co do tego, czy zakup dokonywany jest przez Użytkownika jako Konsumenta;

    6. złożyć oświadczenie co do tego, czy Użytkownik posiada kwalifikacje, o których mowa w § 5 ust. 4 powyżej (gdy wymagane);

    7. potwierdzić zapoznanie się z Regulaminem i zaakceptować Regulamin;

    8. kliknąć przycisk „Zamawiam i płacę” oraz potwierdzić Zamówienie, klikając w link przesłany w wiadomości e-mail;

    9. wybrać jeden z dostępnych sposobów płatności i – w zależności od sposobu płatności – opłacić zamówienie terminie określonym w § 6 ust. 4 poniżej.

  6. W celu złożenia Zamówienia, Użytkownik nieposiadający Konta Użytkownika musi wykonać następujące kroki:

    1. wybrać Produkt będący przedmiotem Zamówienia, a następnie kliknąć przycisk „Do koszyka” (lub równoznaczny);

    2. wypełnić formularz Zamówienia poprzez wpisanie danych Użytkownika oraz adresu, na który ma nastąpić dostawa Produktu;

    3. wybrać rodzaj przesyłki (sposób dostarczenia Produktu);

    4. wpisać dane do faktury, jeśli są inne aniżeli podane dane Użytkownika;

    5. złożyć oświadczenie co do tego, czy zakup dokonywany jest przez Użytkownika jako konsumenta;

    6. złożyć oświadczenie co do tego, czy Użytkownik posiada kwalifikacje, o których mowa w § 5 ust. 4 powyżej (gdy wymagane);

    7. kliknąć przycisk „Zamawiam i płacę” oraz potwierdzić Zamówienie, klikając w link przesłany w wiadomości e-mail;

    8. wybrać jeden z dostępnych sposobów płatności i – w zależności od sposobu płatności – opłacić zamówienie § 6 ust. 4 poniżej.

  7. Kliknięcie w link przesłany w wiadomości e-mail potwierdzający złożenie Zamówienia jest równoznaczne z oświadczeniem woli Użytkownika o złożeniu Zamówienia.

§ 6.
Metody dostawy i płatności

  1. Użytkownik może skorzystać z następujących metod dostawy zamówionego Produktu:

    1. Przesyłka kurierska.

  2. Dostawa odbywa się wyłącznie na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.

  3. Ceny podane w Sklepie są podane z polskich złotych i są cenami brutto (uwzględniają podatek VAT).

  4. Dostawa Produktu do Użytkownika jest odpłatna, chyba że Umowa stanowi inaczej. Koszty dostawy Produktu (w tym opłaty za transport, dostarczenie i usługi pocztowe) są wskazywane Klientowi na stronach Sklepu w zakładce dotyczącej kosztów dostawy oraz w trakcie składania Zamówienia, w tym także w chwili wyrażenia przez Użytkownika woli związania się Umową.

  5. Użytkownik może skorzystać z następujących metod płatności:

    1. Płatność przelewem online lub kartą płatniczą za pośrednictwem systemu płatności online.

  6. Szczegółowe informacje na temat dostawy oraz metod płatności znajdują się na Stronie internetowej Sklepu.

  7. Użytkownik jest zobowiązany dokonać zapłaty za zamówiony Produkt w terminie [---] dni od momentu potwierdzenia Zamówienia. W przypadku braku wpłaty w tym terminie Zamówienie jest traktowane jako anulowane.

  8. Za dzień płatności uważany jest dzień zaksięgowania wpłaty na koncie Sprzedawcy, bądź przesłania potwierdzenia przelewu elektronicznego w formie pliku PDF na adres poczty elektronicznej wskazany w § 1 ust. 4 powyżej.

  9. Na życzenie Użytkownika Sprzedawca wystawia fakturę VAT. Faktura zostanie wystawiona po wpływie płatności za produkty.

§ 7.
Realizacja Zamówienia

  1. Po otrzymaniu zapłaty za Zamówienie, Sprzedawca niezwłocznie potwierdza jej otrzymanie oraz przyjmuje Zamówienie do realizacji. Potwierdzenie otrzymania zapłaty za Zamówienie i jego przyjęcie do realizacji następuje poprzez przesłanie przez Sprzedawcę Użytkownikowi wiadomości e-mail na podany w trakcie składania Zamówienia adres poczty elektronicznej Użytkownika, która zawiera oświadczenie Sprzedawcy o otrzymaniu Zamówienia i jego przyjęciu do realizacji

  2. Z chwilą otrzymania przez Użytkownika wiadomości e-mail, o której mowa w § 7 ust. 1 powyżej, zostaje zawarta Umowa między Użytkownikiem a Sprzedawcą, o treści zgodnej z niniejszym Regulaminem.

  3. Termin dostawy Produktu do Użytkownika wynosi do [---] dni roboczych od dnia dokonania zapłaty, chyba że w opisie danego Produktu lub w trakcie składania Zamówienia podano krótszy termin.

  4. Sprzedawca zastrzega sobie prawo do wstrzymania, zmiany terminu lub odmowy realizacji Zamówienia w następujących przypadkach:

    1. złożenia Zamówienia w sposób nieprawidłowy, uniemożliwiający jego realizację;

    2. bezskuteczności uzgodnienia z Użytkownikiem miejsca i terminu dostawy Produktu;

    3. rażącego naruszenia przez Użytkownika postanowień niniejszego Regulaminu;

    4. wystąpienia nieprzewidzianych i niezależnych od Sprzedawcy okoliczności, które uniemożliwią realizację Zamówienia (siła wyższa).

§ 8.
Odstąpienie od Umowy

  1. Konsument, który zawarł Umowę na odległość, może w terminie 14 dni kalendarzowych odstąpić od niej bez podawania przyczyny i bez ponoszenia kosztów, z wyjątkiem kosztów określonych w § 8 ust. 8 poniżej. Do zachowania terminu wystarczy wysłanie oświadczenia przed jego upływem. Oświadczenie o odstąpieniu od Umowy może zostać złożone w dowolny sposób, w szczególności:

    1. pisemnie na adres: Syngenta Polska Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, ul. Szamocka 8, 01-748 Warszawa;

    2. w formie elektronicznej za pośrednictwem poczty elektronicznej na adres: [---].

  2. Przykładowy wzór formularza odstąpienia od Umowy zawarty jest w załączniku nr 2 do Ustawy o Prawach Konsumenta oraz dodatkowo dostępny jest w załączeniu do niniejszego Regulaminu. Konsument może skorzystać ze wzoru formularza, jednak nie jest to obowiązkowe.

  3. Bieg terminu do odstąpienia od Umowy rozpoczyna się od objęcia Produktu w posiadanie przez konsumenta lub wskazaną przez niego osobę trzecią inną niż przewoźnik, a w przypadku Umowy, która obejmuje wiele Produktów, które są dostarczane osobno, partiami lub w częściach – od objęcia w posiadanie ostatniego Produktu, partii lub części.

  4. W przypadku odstąpienia od Umowy zawartej na odległość Umowę uważa się za niezawartą.

  5. Sprzedawca ma obowiązek niezwłocznie, nie później niż w terminie 14 dni kalendarzowych od dnia otrzymania oświadczenia konsumenta o odstąpieniu od Umowy, zwrócić konsumentowi wszystkie dokonane przez niego płatności, w tym koszty dostawy Produktu (z wyjątkiem dodatkowych kosztów wynikających z wybranego przez Użytkownika sposobu dostawy innego niż najtańszy zwykły sposób dostawy dostępny w Sklepie). Sprzedawca dokonuje zwrotu płatności przy użyciu takiego samego sposobu płatności, jakiego użył konsument, chyba że konsument wyraźnie zgodził się na inny sposób zwrotu, który nie wiąże się dla niego z żadnymi kosztami. Jeżeli Sprzedawca nie zaproponował, że sam odbierze Produkt od konsumenta, może wstrzymać się ze zwrotem płatności otrzymanych od konsumenta do chwili otrzymania Produktu z powrotem lub dostarczenia przez konsumenta dowodu jego odesłania, w zależności od tego, które zdarzenie nastąpi wcześniej.

  6. Konsument ma obowiązek niezwłocznie, nie później niż w terminie 14 dni kalendarzowych od dnia, w którym odstąpił od Umowy, zwrócić Produkt Sprzedawcy lub przekazać go osobie upoważnionej przez Sprzedawcę do odbioru, chyba że Sprzedawca zaproponował, że sam odbierze Produkt. Do zachowania terminu wystarczy odesłanie Produktu przed jego upływem. Konsument może zwrócić Produkt na adres: Syngenta Polska Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, ul. Szamocka 8, 01-748 Warszawa.

  7. Konsument ponosi odpowiedzialność za zmniejszenie wartości Produktu będące wynikiem korzystania z niego w sposób wykraczający poza konieczny do stwierdzenia charakteru, cech i funkcjonowania Produktu.

  8. Możliwe koszty związane z odstąpieniem przez konsumenta od Umowy, które obowiązany jest ponieść konsument:

    1. jeżeli konsument wybrał sposób dostawy Produktu inny niż najtańszy zwykły sposób dostawy dostępny w Sklepie Internetowym, Sprzedawca nie jest zobowiązany do zwrotu konsumentowi poniesionych przez niego dodatkowych kosztów.

    2. Konsument ponosi bezpośrednie koszty zwrotu Produktu.

  9. Prawo odstąpienia od Umowy zawartej na odległość nie przysługuje konsumentowi w odniesieniu do umów:

    1. o świadczenie usług, jeżeli Sprzedawca wykonał w pełni usługę za wyraźną zgodą konsumenta, który został poinformowany przed rozpoczęciem świadczenia, że po spełnieniu świadczenia przez Sprzedawcę utraci prawo odstąpienia od umowy;

    2. w której cena lub wynagrodzenie zależy od wahań na rynku finansowym, nad którymi Sprzedawca nie sprawuje kontroli, i które mogą wystąpić przed upływem terminu do odstąpienia od umowy;

    3. w której przedmiotem świadczenia jest Produkt nieprefabrykowany, wyprodukowany według specyfikacji konsumenta lub służący zaspokojeniu jego zindywidualizowanych potrzeb;

    4. w której przedmiotem świadczenia jest Produkt ulegający szybkiemu zepsuciu lub mająca krótki termin przydatności do użycia;

    5. w której przedmiotem świadczenia jest Produkt dostarczany w zapieczętowanym opakowaniu, którego po otwarciu opakowania nie można zwrócić ze względu na ochronę zdrowia lub ze względów higienicznych, jeżeli opakowanie zostało otwarte po dostarczeniu;

    6. w której przedmiotem świadczenia są Produkty, które po dostarczeniu, ze względu na swój charakter, zostają nierozłącznie połączone z innymi rzeczami;

    7. w której przedmiotem świadczenia są napoje alkoholowe, których cena została uzgodniona przy zawarciu Umowy Sprzedaży, a których dostarczenie może nastąpić dopiero po upływie 30 dni i których wartość zależy od wahań na rynku, nad którymi Sprzedawca nie ma kontroli;

    8. w której konsument wyraźnie żądał, aby Sprzedawca do niego przyjechał w celu dokonania pilnej naprawy lub konserwacji; jeżeli Sprzedawca świadczy dodatkowo inne usługi niż te, których wykonania konsument żądał, lub dostarcza Produkty inne niż części zamienne niezbędne do wykonania naprawy lub konserwacji, prawo odstąpienia od umowy przysługuje konsumentowi w odniesieniu do dodatkowych usług lub Produktów;

    9. w której przedmiotem świadczenia są nagrania dźwiękowe lub wizualne albo programy komputerowe dostarczane w zapieczętowanym opakowaniu, jeżeli opakowanie zostało otwarte po dostarczeniu;

    10. o dostarczanie dzienników, periodyków lub czasopism, z wyjątkiem umowy o prenumeratę;

    11. zawartej w drodze aukcji publicznej;

    12. o świadczenie usług w zakresie zakwaterowania, innych niż do celów mieszkalnych, przewozu rzeczy, najmu samochodów, gastronomii, usług związanych z wypoczynkiem, wydarzeniami rozrywkowymi, sportowymi lub kulturalnymi, jeżeli w umowie oznaczono dzień lub okres świadczenia usługi;

    13. o dostarczanie treści cyfrowych, które nie są zapisane na nośniku materialnym, jeżeli spełnianie świadczenia rozpoczęło się za wyraźną zgodą konsumenta przed upływem terminu do odstąpienia od umowy i po poinformowaniu go przez Sprzedawcę o utracie prawa odstąpienia od umowy.

  10. Zawarte w § 8 powyżej postanowienia dotyczące konsumenta stosuje się od dnia 1 stycznia 2021 r. i dla umów zawartych od tego dnia również do Użytkownika będącego osobą fizyczną zawierającą umowę bezpośrednio związaną z jej działalnością gospodarczą, gdy z treści tej umowy wynika, że nie posiada ona dla tej osoby charakteru zawodowego, wynikającego w szczególności z przedmiotu wykonywanej przez nią działalności gospodarczej, udostępnionego na podstawie przepisów o Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej.

§ 9.
Umowy zawierane z przedsiębiorcami

  1. Postanowienia niniejszego paragrafu mają zastosowanie wyłącznie do Umów zawieranych z Użytkownikami niebędącymi Konsumentami. W zakresie nieuregulowanym w niniejszym paragrafie, do Umów zawartych z Użytkownikami niebędącymi Konsumentami zastosowanie mają pozostałe postanowienia Regulaminu.

  2. Złożenie Zamówienia w imieniu osoby prawnej lub jednostki organizacyjnej nieposiadającej osobowości prawnej jest równoznaczne ze złożeniem oświadczenia, iż osoba składająca zamówienie jest upoważniona do reprezentowania podmiotu, w imieniu którego zamówienie złożono. Złożenie Zamówienia bez stosownego upoważnienia skutkować będzie odpowiedzialnością osoby składającej zamówienie za wszelkie szkody wynikłe z tego faktu.

  3. Odpowiedzialność Sprzedawcy w stosunku do Użytkownika, bez względu na jej podstawę prawną, jest ograniczona – zarówno w ramach pojedynczego roszczenia, jak również za wszelkie roszczenia w sumie – do wysokości zapłaconej ceny oraz kosztów dostawy z tytułu Umowy, nie więcej jednak niż do kwoty jednego tysiąca złotych. Ograniczenie kwotowe, o którym mowa w zdaniu poprzednim, ma zastosowanie do wszelkich roszczeń kierowanych przez Użytkownika w stosunku do Sprzedawcy, w tym także w przypadku braku zawarcia Umowy lub niezwiązanych z Umową. Sprzedawca ponosi odpowiedzialność w stosunku do Użytkownika tylko za typowe szkody przewidywalne w momencie zawarcia umowy i nie ponosi odpowiedzialności z tytułu utraconych korzyści. Sprzedawca nie ponosi także odpowiedzialności za opóźnienie w przewozie przesyłki.

  4. Zgodnie z art. 558 § 1 Kodeksu Cywilnego odpowiedzialność Sprzedawcy z tytułu rękojmi za Produkt wobec Użytkownika niebędącego konsumentem zostaje wyłączona.

  5. Wszelkie spory powstałe pomiędzy Sprzedawcą a Użytkownikiem zostają poddane sądowi właściwemu ze względu na siedzibę Sprzedawcy.

§ 10.
Odpowiedzialność Sprzedawcy

  1. Sprzedawca nie ponosi odpowiedzialności wobec Użytkownika za szkody wynikłe z okoliczności takich jak:

    1. nieprawidłowości techniczne w funkcjonowaniu Strony internetowej Sklepu;

    2. niespełnienie specyficznych wymagań Użytkownika, innych niż wynikające z ogólnego założenia Umowy;

    3. niemożność korzystania ze Strony internetowej i Sklepu;

    4. brak dostępu do Strony internetowej;

    5. działanie osób trzecich;

    6. działanie siły wyższej;

    7. działanie niezawinione przez Sprzedawcę;

    8. usunięcie Konta Użytkownika;

    9. nieprawidłowość danych podanych przez Użytkownika;

    10. naruszenie Regulaminu przez Użytkownika.

  2. Sprzedawca zastrzega sobie prawo do ingerencji w Konto Użytkownika w celu usunięcia nieprawidłowości w funkcjonowaniu Strony internetowej lub Sklepu, zakłóceń w funkcjonowaniu Konta Użytkownika bądź w celu dokonania ulepszeń i rozszerzenia funkcjonalności Strony internetowej lub Sklepu.

  3. Sprzedawca ma prawo do dokonywania zmian Strony internetowej lub Sklepu, w związku z prowadzonymi pracami nad ulepszaniem i modernizacją Strony internetowej lub Sklepu.

  4. Powyższe ograniczenia odpowiedzialności Sprzedawcy dotyczą Użytkownika wyłącznie w zakresie, który jest dozwolony przez powszechnie obowiązujące przepisy prawa.

§ 11.
Reklamacje

  1. Podstawa i zakres odpowiedzialności Sprzedawcy względem Użytkownika, jeżeli sprzedany Produkt ma wadę fizyczną lub prawną (rękojmia) są określone powszechnie obowiązującymi przepisami prawa, w szczególności w Kodeksie Cywilnym (w szczególności w art. 556-576 Kodeksu Cywilnego).

  2. Sprzedawca obowiązany jest dostarczyć Użytkownikowi Produkt bez wad.

  3. Reklamacja może zostać złożona przez Użytkownika w dowolny sposób, w szczególności:

    1. pisemnie na adres: Syngenta Polska Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, ul. Szamocka 8, 01-748 Warszawa;

    2. w formie elektronicznej za pośrednictwem poczty elektronicznej na adres: [---].

  4. Sprzedawca rozpatruje reklamację w terminie 14 dni od dnia otrzymania reklamacji.

  5. Złożona reklamacja powinna zawierać:

    1. dane umożliwiające identyfikację Użytkownika (imię i nazwisko lub nazwę firmy, adres zamieszkania lub adres siedziby firmy oraz adres poczty elektronicznej),

    2. przedmiot reklamacji,

    3. żądanie reklamacji,

    4. wskazanie numeru rachunku bankowego Użytkownika, na który Sprzedawca może dokonać zapłaty na rzecz Użytkownika,

    5. dokumentację fotograficzną,

    6. wskazanie okresu czasu, którego dotyczy reklamacja,

    7. wskazanie okoliczności uzasadniających złożenie reklamacji.

  6. Użytkownik, który wykonuje uprawnienia z tytułu rękojmi, jest obowiązany na koszt Sprzedawcy dostarczyć Produkt wadliwy na adres: Syngenta Polska Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, ul. Szamocka 8, 01-748 Warszawa. W przypadku Użytkownika będącego konsumentem koszt dostarczenia Produktu ponosi Sprzedawca, w przypadku Użytkownika niebędącego konsumentem koszt dostarczenia ponosi Użytkownik. Jeżeli ze względu na rodzaj Produktu lub sposób jego zamontowania dostarczenie Produktu przez Użytkownika byłoby nadmiernie utrudnione, Użytkownik obowiązany jest udostępnić Produkt Sprzedawcy w miejscu, w którym Produkt się znajduje.

  7. W razie uwzględnienia reklamacji uzasadniającego dokonanie zapłaty na rzecz Użytkownika, zapłata będzie dokonana nie później niż w ciągu 14 dni od dnia rozpatrzenia reklamacji.

§ 12.
Prawa własności intelektualnej

  1. Wszelkie materiały, w tym elementy grafiki, układ i kompozycja tych elementów, znaki towarowe oraz inne informacje, dostępne na Stronie internetowej Sklepu, stanowią przedmiot praw wyłącznych Sprzedawcy. Wskazane elementy stanowią przedmiot praw autorskich, praw własności przemysłowej, w tym praw z rejestracji znaków towarowych oraz praw do baz danych i jako takie korzystają z ustawowej ochrony prawnej.

  2. Pobieranie lub wykorzystywanie w jakimkolwiek zakresie dostępnych na Stronie internetowej Sklepu materiałów wymaga każdorazowo pisemnej zgody Sprzedawcy.

§13.
Ochrona danych osobowych

  1. Administratorem danych osobowych Użytkowników zbieranych za pośrednictwem Strony internetowej Sklepu jest Sprzedawca.

  2. Dane osobowe Użytkowników zbierane są w celu realizacji Umowy, a jeżeli Użytkownik wyrazi na to zgodę – także w celu marketingowym.

  3. Podstawą prawną przetwarzania danych osobowych jest art. 6 ust. 1 lit. c) RODO albowiem świadcząc usługi na podstawie Umowy, administrator jest zobowiązany do udokumentowania prawidłowego wykonania wszelkich czynności na jej podstawie, nie naruszając jednocześnie praw i wolności osób fizycznych.

  4. Dane osobowe są przechowywane przez administratora przez okres uznany za konieczny do spełnienia celu, w jakim zostały zebrane (w tym, zgodnie z wymogami obowiązujących przepisów i regulacji prawnych), z zaznaczeniem, iż dane osobowe będą przetwarzane zasadniczo nie dłużej niż przez 5 lat od chwili zrealizowania Umowy.

  5. Dane osobowe są należycie chronione. Dane osobowe mogą być zapisywane w tzw. chmurze (w związku z tym mogą być udostępniane profesjonalnym podmiotom zajmującym się hostingiem danych, w tym danych osobowych), mogą być również udostępniane pracownikom i współpracownikom Sprzedawcy, zaangażowanym w proces obsługi Użytkowników, a ponadto podmiotowi zajmującemu się obsługą księgową Sprzedawcy.

  6. Użytkownik ma prawo wglądu do przekazanych Sprzedawcy danych osobowych oraz do ich poprawiania, sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo wniesienia sprzeciwu odnośnie ich przetwarzania, prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego, gdy przetwarzanie danych osobowych zostanie uznane za naruszające bezwzględnie obowiązujące przepisy prawne (Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych).

  7. Prawa osoby udzielającej danych osobowych wymagające kontaktu z administratorem danych osobowych należy realizować poprzez kontakt pod adresami wskazanymi w § 1 ust. 4 powyżej. Są to jednocześnie dane kontaktowe do adekwatnego i aktualnego administratora bezpieczeństwa informacji lub inspektora danych Sprzedawcy.

  8. Sklep prowadzony przez administratora wykorzystuje pliki Cookies. Przez "pliki Cookies" należy rozumieć porcje informacji zapisane w formie tekstu, wysyłane przez serwer na którym znajduje się Sklep i zapisywane w pamięci urządzenia końcowego Użytkownika.

  9. Informacje zgromadzone na podstawie plików Cookies wykorzystywane są przez administratora w celu dostarczenia usługi świadczonej drogą elektroniczną, a także w celach statystycznych i marketingowych. Informacje te nie zawierają danych osobowych ani informacji poufnych.

  10. Użytkownik w każdej chwili może przejrzeć i usunąć pliki Cookies zapisane na swoim urządzeniu końcowym w sposób wskazany przez producenta swojej przeglądarki internetowej.

  11. Użytkownik w każdej chwili może wyłączyć obsługę przyjmowania plików Cookies w sposób wskazany przez producenta swojej przeglądarki internetowej, jednak może to uniemożliwić świadczenie usług drogą elektroniczną przez administratora.

§14.
Zmiany Regulaminu

  1. Sprzedawca zastrzega sobie prawo do zmiany Regulaminu w każdym czasie.

  2. O zmianie Regulaminu Sprzedawca powiadomi na stronie Serwisu internetowego na co najmniej 7 dni kalendarzowych przed wejściem w życie zmian w Regulaminie.

  3. Zmiana postanowień Regulaminu nie ma zastosowania do Klientów, którzy złożyli Zamówienie w czasie obowiązywania poprzedniej wersji Regulaminu.

  4. Jeśli Użytkownik nie wyraża zgody na zmianę Regulaminu Użytkownik powinien usunąć Konto Użytkownika. W przeciwnym przypadku uważa się, że z upływem 7 dni kalendarzowych od dnia powiadomienia o zmianie Regulaminu zgodnie z § 14 ust. 2 powyżej, Użytkownik zaakceptował zmianę Regulaminu.

  5. Zmiany cen Produktów nie stanowią zmiany regulaminu.

§15.
Pozasądowe sposoby rozwiązania sporów

  1. Szczegółowe informacje dotyczące możliwości skorzystania przez Konsumenta z pozasądowych sposobów rozpatrywania reklamacji i dochodzenia roszczeń oraz zasady dostępu do tych procedur dostępne są w siedzibach oraz na stronach internetowych powiatowych (miejskich) rzeczników konsumentów, organizacji społecznych, do których zadań statutowych należy ochrona konsumentów, Wojewódzkich Inspektoratów Inspekcji Handlowej oraz pod następującymi adresami internetowymi Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów:

    1. https://www.uokik.gov.pl/pozasadowe_rozwiazywanie_sporow_konsumenckich.php

    2. https://www.uokik.gov.pl/sprawy_indywidualne.php

    3. http://www.uokik.gov.pl/wazne_adresy.php

  2. Konsument posiada następujące przykładowe możliwości skorzystania z pozasądowych sposobów rozpatrywania reklamacji i dochodzenia roszczeń:

    1. Konsument uprawniony jest do zwrócenia się do stałego polubownego sądu konsumenckiego, o którym mowa w art. 37 ustawy z dnia 15 grudnia 2000 r. o Inspekcji Handlowej (Dz.U. z 2014 r. poz. 148 z późn. zm.), z wnioskiem o rozstrzygnięcie sporu wynikłego z Umowy zawartej ze Sprzedawcą;

    2. Konsument uprawniony jest do zwrócenia się do wojewódzkiego inspektora Inspekcji Handlowej, zgodnie z art. 36 ustawy z dnia 15 grudnia 2000 r. o Inspekcji Handlowej (Dz.U. z 2014 r. poz. 148 z późn. zm.), z wnioskiem o wszczęcie postępowania mediacyjnego w sprawie polubownego zakończenia sporu między Konsumentem a Sprzedawcą;

    3. Konsument może uzyskać bezpłatną pomoc w sprawie rozstrzygnięcia sporu między nim a Sprzedawcą, korzystając także z bezpłatnej pomocy powiatowego (miejskiego) rzecznika konsumentów lub organizacji społecznej, do której zadań statutowych należy ochrona konsumentów (m.in. Federacja Konsumentów, Stowarzyszenie Konsumentów Polskich). Porady udzielane są pod przez Federację Konsumentów pod bezpłatnym numerem infolinii konsumenckiej 800 007 707.

§16.
Postanowienia końcowe

  1. W sprawach nieuregulowanych niniejszym Regulaminem zastosowanie znajdują przepisy powszechnie obowiązującego prawa, w szczególności ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. Kodeks cywilny, i ustawy z dnia 30 maja 2014 r. o prawach konsumenta.

  2. Do wszelkich sporów powstałych na gruncie niniejszego Regulaminu i zawartej przez Użytkownika i Sprzedawcę Umowy stosuje się prawo polskie.

  3. Sądem właściwym dla sporów, których stroną jest Konsument jest miejsce zamieszkania Konsumenta.

  4. W relacjach między Sprzedawcą a Konsumentem stosowany jest język polski.

  5. Regulamin obowiązuje od dnia _____________ r.

 

 

 

Miejscowość, data





Imię i nazwisko Konsumenta:

 

Adres konsumenta:

 

 

 

 

 

 

 

Adresat:

Syngenta Polska Sp. z o.o.

 

ul. Szamocka 8

 

01-748 Warszawa

 

e-mail: [---]

 

telefon: [---]



FORMULARZ ODSTĄPIENIA OD UMOWY ZAWARTEJ NA ODLEGŁOŚĆ
(formularz ten należy wypełnić i odesłać tylko w przypadku chęci odstąpienia od umowy)

Ja, niżej podpisany, niniejszym informuję o moim odstąpieniu od umowy sprzedaży następujących rzeczy:

 

 

 

 

 




Data zawarcia umowy:

 

 

 

Data odbioru:

 





 

 

 

Podpis Konsumenta

(tylko jeżeli formularz jest przesyłany w wersji papierowej)



 

§ 1.
Postanowienia wstępne

  1. Niniejszy Regulamin określa zasady korzystania ze sklepu internetowego dostępnego pod adresem sklep.syngenta.pl, w szczególności zasady zawierania umów za pomocą Sklepu, zasady wykonywania tych umów, prawa i obowiązki ich stron oraz tryb odstąpienia od umowy i postępowania reklamacyjnego.
  2. Sklep prowadzony jest przez Syngenta Polska Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, ul. Szamocka 8, 01-748 Warszawa, zarejestrowana w Rejestrze Przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonym przez Sąd Rejonowy dla m. st. w Warszawie, XII Wydział Gospodarczy Krajowego   Rejestru   Sądowego   pod   nr   KRS   0000017224, o kapitale zakładowym w wysokości 22.264.000 PLN, o numerze NIP: 522-25-48-445, numer BDO: 000022372, posiadająca status dużego przedsiębiorcy  w rozumieniu ustawy z dnia 8.03.2013  r. o przeciwdziałaniu nadmiernym opóźnieniom w transakcjach handlowych.
  3. W celu korzystania ze Sklepu należy zapoznać się z niniejszym Regulaminem. Zarejestrowanie konta w Sklepie lub zawarcie umowy za pomocą Sklepu oznacza akceptację Regulaminu.
  4. Niniejszy Regulamin skierowany jest zarówno do konsumentów, jak i do przedsiębiorców korzystających ze Sklepu, chyba że dane postanowienie Regulaminu stanowi inaczej i jest skierowane wyłącznie do konsumentów albo do przedsiębiorców.
  5. Kontakt ze Sklepem możliwy jest za pośrednictwem poczty elektronicznej pod adresem e-mail: sklep.polska@syngenta.com lub za pośrednictwem poczty pod adresem: Syngenta Polska Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, ul. Szamocka 8, 01-748 Warszawa.

§ 2.
Definicje

  1. Użyte w Regulaminie pojęcia pisane wielką literą należy rozumieć następująco:
    1. Formularz Rejestracji – formularz dostępny w Sklepie umożliwiający utworzenie Konta Użytkownika;
    2. Formularz Zamówienia – interaktywny formularz dostępny w Sklepie umożliwiający złożenie Zamówienia, w szczególności poprzez dodanie Produktów do elektronicznego koszyka oraz określenie warunków Umowy, w tym sposobu dostawy i płatności;
    3. Konsument – w myśl ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. Kodeks cywilny – Użytkownik, który jako osoba fizyczna dokonuje za pośrednictwem Strony internetowej Sklepu czynności prawnej niezwiązanej bezpośrednio z działalnością gospodarczą lub zawodową Użytkownika;
    4. Konto Użytkownika – indywidualne konto Użytkownika w Sklepie, zabezpieczone ustanowionym przez Użytkownika hasłem;
    5. PB jednoosobowy - osoba fizyczna zawierająca w ramach Sklepu ze Sprzedawcą umowę bezpośrednio związaną z jej działalnością gospodarczą, gdy z treści tej umowy wynika, że nie posiada ona dla tej osoby charakteru zawodowego.;
    6. Produkt – dostępna w Sklepie rzecz ruchoma będąca przedmiotem Umowy między Użytkownikiem a Sprzedawcą. Szczegółowe informacje o Produktach dostępne są na Stronie internetowej oraz na pisemne żądanie skierowane na adres Sprzedawcy;
    7. Regulamin – niniejszy dokument regulujący zasady korzystania ze Strony internetowej i Sklepu, dostępny pod adresem sklep.syngenta.pl/regulamin
    8. Sklep – sklep internetowy dostępny pod adresem sklep.syngenta.pl i wszelkie jego podstrony;
    9. Sprzedawca – Syngenta Polska Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, ul. Szamocka 8, 01-748 Warszawa, zarejestrowana w Rejestrze Przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonym przez Sąd Rejonowy dla m. st. w Warszawie, XII Wydział Gospodarczy Krajowego   Rejestru   Sądowego   pod   nr   KRS   0000017224, o kapitale zakładowym w wysokości 22.264.000 PLN, o numerze NIP: 522-25-48-445;
    10. Strona internetowa – strona internetowa pod adresem sklep.syngenta.pl i wszelkie jego podstrony;
    11. System płatności online – zespół procedur, infrastruktury i relacji z instytucjami pośredniczącymi zorganizowany przez dostawcę systemu, umożliwiający dokonywanie przez Użytkownika zapłaty na rzecz Sprzedawcy;
    12. Umowa – umowa sprzedaży Produktu zawarta między Użytkownikiem, a Sprzedawcą za pośrednictwem Sklepu;
    13. Użytkownik – każda osoba fizyczna lub prawna, a także jednostka organizacyjna nieposiadająca osobowości prawnej, która korzysta ze Sklepu;
    14. Zamówienie – oświadczenie woli Klienta składane za pomocą Formularza Zamówienia i zmierzające bezpośrednio do zawarcia Umowy. 

§ 3.
Ogólne zasady korzystania ze Sklepu

  1. Do korzystania ze Sklepu nie jest konieczne spełnienie szczególnych warunków technicznych przez komputer lub inne urządzenie Użytkownika. Wystarczający jest: dostęp do Internetu, posiadanie adresu e-mail oraz standardowy system operacyjny i przeglądarka internetowa.
  2. Do prawidłowego korzystania z funkcjonalności Konta Użytkownika, a także złożenia zamówienia, wymagane jest włączenie obsługi plików cookies w przeglądarce internetowej. Pliki cookies służą bowiem do utrzymania sesji Użytkownika po zalogowaniu się do konta oraz do utrzymania procesu składania zamówienia. Szczegółowe informacje o plikach cookies zawarte są w Polityce prywatności.
  3. Przeglądanie asortymentu Sklepu nie wymaga zakładania Konta Użytkownika.
  4. Złożenie Zamówienia i zawarcie Umowy możliwe jest albo po założeniu Konta Użytkownika zgodnie z postanowieniami § 4 poniżej albo po podaniu niezbędnych danych osobowych i adresowych umożliwiających realizację Umowy bez zakładania Konta Użytkownika.
  5. Wszelkie działania podejmowane przez Użytkowników powinny być zgodne z Regulaminem, obowiązującymi przepisami prawa i dobrymi obyczajami. Każdy Użytkownik zobowiązuje się do:
    1. używania udostępnionych funkcjonalności zgodnie z celem Sklepu,
    2. przestrzegania obowiązujących przepisów prawa,
    3. poszanowania praw i dóbr osobistych innych Użytkowników,
    4. niewykorzystywania Konta Użytkownika do działania na szkodę innych Użytkowników, Sklepu lub osób trzecich.
  6. Konto Użytkownika, który narusza Regulamin może zostać zablokowane lub usunięte przez Sprzedawcę.

§ 4.
Zakładanie Konta Użytkownika

  1. Założenie Konta Użytkownika jest nieodpłatne.
  2. Aby założyć Konto Użytkownika, należy wypełnić Formularz Rejestracji wyświetlany na Stronie internetowej, w którym wymagane jest podane następujących danych Użytkownika: imię, nazwisko, adres zamieszkania, adres dostawy, numer telefonu, adres e-mail, hasło do Konta Użytkownika.
  3. Logowanie się na Konto Użytkownika odbywa się poprzez podanie loginu i hasła ustanowionych przy jego zakładaniu.
  4. Umowa o założenie Konta Użytkownika zostaje zawarta na czas nieokreślony. Użytkownik może w każdej chwili, bez podania przyczyny i bez ponoszenia z tego tytułu jakichkolwiek opłat, wypowiedzieć umowę o prowadzenie Konta Użytkownika i usunąć Konto Użytkownika poprzez wysłanie stosownego żądania do Sprzedawcy.
  5. Nie jest dozwolone podawanie nieprawdziwych danych Użytkownika.
  6. Każdy Użytkownik może mieć tylko jedno Konto Użytkownika.
  7. W razie powzięcia uzasadnionych wątpliwości co do prawdziwości danych podanych przez Użytkownika, Sprzedawca może wstrzymać się z założeniem Konta Użytkownika lub zawiesić funkcjonowanie Konta Użytkownika do czasu wyjaśnienia wątpliwości.
  8. Konto Użytkownika zawiera dane podane przez Użytkownika podczas rejestracji. W przypadku późniejszej zmiany jakichkolwiek z tych danych w czasie korzystania ze Sklepu, Użytkownik zobowiązany jest niezwłocznie je zaktualizować, korzystając ze stosownego formularza dostępnego na Stronie internetowej.
  9. Użytkownikom będącym Konsumentami albo PB jednoosobowymi przysługuje mu prawo odstąpienia od umowy o założenie Konta Użytkownika, bez podania przyczyn, w terminie 14 dni od dnia jej zawarcia, czyli od chwili określonej w postanowieniu ustępu czwartego niniejszego paragrafu. Postanowienia § 8 ust. 1-2 oraz § 8 ust. 4 stosuje się odpowiednio.

§ 5.
Składanie Zamówienia

  1. Informacje przedstawione w Sklepie, w tym w szczególności dotyczące cen, stanowią zaproszenie do zawarcia umowy sprzedaży i nie są ofertą sprzedaży.
  2. W celu dokonania zakupu Produktu należy złożyć Zamówienie.
  3. Zamówienie Produktu odbywa się poprzez Stronę internetową Sklepu z wykorzystaniem Formularza Zamówienia.
  4. Sprzedawca zastrzega, że w przypadku Produktów będących środkami ochrony roślin przeznaczonymi dla użytkowników profesjonalnych w rozumieniu ustawy o środkach ochrony roślin z dnia 8 marca 2013 r. (Dz.U. 2013 poz. 455 ze zm.) oraz rozporządzenia nr 1107/2009 (Dz.U. 2011 nr 284 poz. 1673 ze zm.), złożyć Zamówienie oraz być stroną Umowy mogą jedynie Użytkownicy będący osobami pełnoletnimi oraz posiadający kwalifikacje wymagane od osób nabywających środki ochrony roślin określone w art. 28 ustawy o środkach ochrony roślin z dnia 8 marca 2013 r. (Dz.U. 2013 poz. 455 ze zm.).
  5. W celu złożenia Zamówienia, Użytkownik posiadający Konto Użytkownika musi wykonać następujące kroki:
    1. zalogować się na Konto Użytkownika;
    2. wybrać Produkt będący przedmiotem Zamówienia, a następnie kliknąć przycisk "Dodaj do koszyka”;
    3. wpisać dane do faktury, jeśli są inne aniżeli podane dane Użytkownika;
    4. złożyć oświadczenie co do tego, czy Użytkownik posiada kwalifikacje, o których mowa w § 5 ust. 4 powyżej (gdy wymagane); na tym etapie możliwe jest także skorzystanie z kodu rabatowego;
    5. potwierdzić zapoznanie się z Regulaminem i zaakceptować Regulamin;
    6. kliknąć przycisk „Złóż zamówienie”;
    7. wybrać jeden z dostępnych sposobów płatności i – w zależności od sposobu płatności – opłacić zamówienie terminie określonym w § 6 ust. 4 poniżej.
  6. W celu złożenia Zamówienia, Użytkownik nieposiadający Konta Użytkownika musi wykonać następujące kroki:
    1. wybrać Produkt będący przedmiotem Zamówienia, a następnie kliknąć przycisk „Dodaj do koszyka” (lub równoznaczny);
    2. wypełnić formularz Zamówienia poprzez wpisanie danych Użytkownika oraz adresu, na który ma nastąpić dostawa Produktu;
    3. wpisać dane do faktury, jeśli są inne aniżeli podane dane Użytkownika;
    4. złożyć oświadczenie co do tego, czy Użytkownik posiada kwalifikacje, o których mowa w § 5 ust. 4 powyżej (gdy wymagane); na tym etapie możliwe jest także skorzystanie z kodu rabatowego;
    5. kliknąć przycisk „Złóż zamówienie”;
    6. wybrać jeden z dostępnych sposobów płatności i – w zależności od sposobu płatności – opłacić zamówienie § 6 ust. 4 poniżej.

§ 6.
Metody dostawy i płatności

  1. Użytkownik może skorzystać z następujących metod dostawy zamówionego Produktu:
    1. Przesyłka kurierska.
  2. Dostawa odbywa się wyłącznie na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.
  3. Ceny podane w Sklepie są podane z polskich złotych i są cenami brutto (uwzględniają podatek VAT).
  4. Dostawa Produktu do Użytkownika odbywa się na koszt Sprzedawcy, chyba że Umowa stanowi inaczej.
  5. Użytkownik może skorzystać z następujących metod płatności:
    1. płatność przelewem online,
    2. płatność kartą płatniczą lub innym środkiem płatniczym za pośrednictwem Systemu płatności online.
  6. Szczegółowe informacje na temat dostawy oraz metod płatności znajdują się na Stronie internetowej Sklepu.
  7. Użytkownik jest zobowiązany dokonać zapłaty za zamówiony Produkt w terminie 2 dni od momentu potwierdzenia Zamówienia. W przypadku braku wpłaty w tym terminie Zamówienie jest traktowane jako anulowane.
  8. Za dzień płatności uważany jest dzień zaksięgowania wpłaty na koncie Sprzedawcy (w przypadku przelewu online), bądź otrzymania przez Sprzedawcę potwierdzenia dokonania płatności z Systemu płatności online (w pozostałych przypadkach).
  9. Na życzenie Użytkownika Sprzedawca wystawia fakturę VAT. Faktura zostanie wystawiona po wysyłce towaru.

§ 7.
Realizacja Zamówienia

  1. Po dniu płatności (w rozumieniu § 6 ust. 8 powyżej), Sprzedawca niezwłocznie potwierdza jej otrzymanie oraz przyjmuje Zamówienie do realizacji. Potwierdzenie otrzymania zapłaty za Zamówienie i jego przyjęcie do realizacji następuje poprzez przesłanie przez Sprzedawcę Użytkownikowi wiadomości e-mail na podany w trakcie składania Zamówienia adres poczty elektronicznej Użytkownika, która zawiera oświadczenie Sprzedawcy o otrzymaniu Zamówienia i jego przyjęciu do realizacji
  2. Z chwilą otrzymania przez Użytkownika wiadomości e-mail, o której mowa w § 7 ust. 1 powyżej, zostaje zawarta Umowa między Użytkownikiem a Sprzedawcą, o treści zgodnej z niniejszym Regulaminem.
  3. Termin dostawy Produktu do Użytkownika wynosi do 4 dni roboczych od dnia dokonania zapłaty, chyba że w opisie danego Produktu lub w trakcie składania Zamówienia podano krótszy termin.

§ 8.
Odstąpienie od Umowy

  1. Konsument, który zawarł Umowę, może w terminie 14 dni kalendarzowych odstąpić od niej bez podawania przyczyny i bez ponoszenia kosztów, z wyjątkiem kosztów określonych w § 8 ust. 8 poniżej. Do zachowania terminu wystarczy wysłanie oświadczenia przed jego upływem. Oświadczenie o odstąpieniu od Umowy może zostać złożone w dowolny sposób, w szczególności:
    1. pisemnie na adres: Syngenta Polska Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, ul. Szamocka 8, 01-748 Warszawa;
    2. w formie elektronicznej za pośrednictwem formularza zwrotów na stronie sklep.syngenta.pl/zwroty.
  2. Przykładowy wzór formularza odstąpienia od Umowy zawarty jest w załączniku nr 2 do Ustawy o Prawach Konsumenta oraz dodatkowo dostępny jest w załączeniu do niniejszego Regulaminu. Konsument może skorzystać ze wzoru formularza, jednak nie jest to obowiązkowe.
  3. Bieg terminu do odstąpienia od Umowy rozpoczyna się od objęcia Produktu w posiadanie przez Konsumenta lub wskazaną przez niego osobę trzecią inną niż przewoźnik, a w przypadku Umowy, która obejmuje wiele Produktów, które są dostarczane osobno, partiami lub w częściach – od objęcia w posiadanie ostatniego Produktu, partii lub części.
  4. W przypadku odstąpienia od Umowy zawartej na odległość Umowę uważa się za niezawartą.
  5. Sprzedawca ma obowiązek niezwłocznie, nie później niż w terminie 14 dni kalendarzowych od dnia otrzymania oświadczenia Konsumenta o odstąpieniu od Umowy, zwrócić Konsumentowi wszystkie dokonane przez niego płatności, w tym koszty dostawy Produktu (z wyjątkiem dodatkowych kosztów wynikających z wybranego przez Użytkownika sposobu dostawy innego niż najtańszy zwykły sposób dostawy dostępny w Sklepie). Sprzedawca dokonuje zwrotu płatności przy użyciu takiego samego sposobu płatności, jakiego użył Konsument, chyba że Konsument wyraźnie zgodził się na inny sposób zwrotu, który nie wiąże się dla niego z żadnymi kosztami. Jeżeli Sprzedawca nie zaproponował, że sam odbierze Produkt od Konsumenta, może wstrzymać się ze zwrotem płatności otrzymanych od Konsumenta do chwili otrzymania Produktu z powrotem lub dostarczenia przez Konsumenta dowodu jego odesłania, w zależności od tego, które zdarzenie nastąpi wcześniej.
  6. Konsument ma obowiązek niezwłocznie, nie później niż w terminie 14 dni kalendarzowych od dnia, w którym odstąpił od Umowy, zwrócić Produkt Sprzedawcy lub przekazać go osobie upoważnionej przez Sprzedawcę do odbioru, chyba że Sprzedawca zaproponował, że sam odbierze Produkt. Do zachowania terminu wystarczy odesłanie Produktu przed jego upływem. Konsument może zwrócić produkty na następujące adresy:
    1. Produkty będące nasionami: Syngenta Polska sp. z o.o; ul. Karola Marcinkowskiego 106, 88-110 Inowrocław
    2. Produkty będące środkami ochrony roślin: Wilshire Holding Sp. z o.o., Pass 20N; 05-870 Błonie
  7. Konsument ponosi odpowiedzialność za zmniejszenie wartości Produktu będące wynikiem korzystania z niego w sposób wykraczający poza konieczny do stwierdzenia charakteru, cech i funkcjonowania Produktu.
  8. Możliwe koszty związane z odstąpieniem przez konsumenta od Umowy, które obowiązany jest ponieść Konsument:
    1. jeżeli Konsument wybrał sposób dostawy Produktu inny niż najtańszy zwykły sposób dostawy dostępny w Sklepie Internetowym, Sprzedawca nie jest zobowiązany do zwrotu konsumentowi poniesionych przez niego dodatkowych kosztów.
    2. Konsument ponosi bezpośrednie koszty zwrotu Produktu.
  9. Sprzedawca informuje, że z uwagi na charakter Produktu, z uwagi na swoje właściwości może być on traktowany jako substancja niebezpieczna, podlegając tym samym specjalnym regulacjom dotyczącym przewozu substancji niebezpiecznych (ADR).   
  10. Prawo odstąpienia od Umowy zawartej na odległość nie przysługuje konsumentowi w odniesieniu do umów:
    1. o świadczenie usług, jeżeli Sprzedawca wykonał w pełni usługę za wyraźną zgodą konsumenta, który został poinformowany przed rozpoczęciem świadczenia, że po spełnieniu świadczenia przez Sprzedawcę utraci prawo odstąpienia od umowy;
    2. w której cena lub wynagrodzenie zależy od wahań na rynku finansowym, nad którymi Sprzedawca nie sprawuje kontroli, i które mogą wystąpić przed upływem terminu do odstąpienia od umowy;
    3. w której przedmiotem świadczenia jest Produkt nieprefabrykowany, wyprodukowany według specyfikacji Konsumenta lub służący zaspokojeniu jego zindywidualizowanych potrzeb;
    4. w której przedmiotem świadczenia jest Produkt ulegający szybkiemu zepsuciu lub mająca krótki termin przydatności do użycia;
    5. w której przedmiotem świadczenia jest Produkt dostarczany w zapieczętowanym opakowaniu, którego po otwarciu opakowania nie można zwrócić ze względu na ochronę zdrowia lub ze względów higienicznych, jeżeli opakowanie zostało otwarte po dostarczeniu;
    6. w której przedmiotem świadczenia są Produkty, które po dostarczeniu, ze względu na swój charakter, zostają nierozłącznie połączone z innymi rzeczami;
    7. w której przedmiotem świadczenia są napoje alkoholowe, których cena została uzgodniona przy zawarciu Umowy Sprzedaży, a których dostarczenie może nastąpić dopiero po upływie 30 dni i których wartość zależy od wahań na rynku, nad którymi Sprzedawca nie ma kontroli;
    8. w której Konsument wyraźnie żądał, aby Sprzedawca do niego przyjechał w celu dokonania pilnej naprawy lub konserwacji; jeżeli Sprzedawca świadczy dodatkowo inne usługi niż te, których wykonania Konsument żądał, lub dostarcza Produkty inne niż części zamienne niezbędne do wykonania naprawy lub konserwacji, prawo odstąpienia od umowy przysługuje konsumentowi w odniesieniu do dodatkowych usług lub Produktów;
    9. w której przedmiotem świadczenia są nagrania dźwiękowe lub wizualne albo programy komputerowe dostarczane w zapieczętowanym opakowaniu, jeżeli opakowanie zostało otwarte po dostarczeniu;
    10. o dostarczanie dzienników, periodyków lub czasopism, z wyjątkiem umowy o prenumeratę;
    11. zawartej w drodze aukcji publicznej;
    12. o świadczenie usług w zakresie zakwaterowania, innych niż do celów mieszkalnych, przewozu rzeczy, najmu samochodów, gastronomii, usług związanych z wypoczynkiem, wydarzeniami rozrywkowymi, sportowymi lub kulturalnymi, jeżeli w umowie oznaczono dzień lub okres świadczenia usługi;
    13. o dostarczanie treści cyfrowych, które nie są zapisane na nośniku materialnym, jeżeli spełnianie świadczenia rozpoczęło się za wyraźną zgodą konsumenta przed upływem terminu do odstąpienia od umowy i po poinformowaniu go przez Sprzedawcę o utracie prawa odstąpienia od umowy.
  11. Zawarte w § 8 powyżej postanowienia dotyczące Konsumenta stosuje się odpowiednio do PB jednoosobowych. 

§ 9.
Umowy zawierane z przedsiębiorcami

  1. Postanowienia niniejszego paragrafu mają zastosowanie wyłącznie do Umów zawieranych z Użytkownikami niebędącymi Konsumentami albo PB jednoosobowymi. 
  2. Złożenie Zamówienia w imieniu osoby prawnej lub jednostki organizacyjnej nieposiadającej osobowości prawnej jest równoznaczne ze złożeniem oświadczenia, iż osoba składająca zamówienie jest upoważniona do reprezentowania podmiotu, w imieniu którego zamówienie złożono. Złożenie Zamówienia bez stosownego upoważnienia skutkować będzie odpowiedzialnością osoby składającej zamówienie za wszelkie szkody wynikłe z tego faktu.
  3. Odpowiedzialność Sprzedawcy w stosunku do Użytkownika, bez względu na jej podstawę prawną, jest ograniczona – zarówno w ramach pojedynczego roszczenia, jak również za wszelkie roszczenia w sumie – do wysokości zapłaconej ceny oraz kosztów dostawy z tytułu Umowy, nie więcej jednak niż do kwoty jednego tysiąca złotych. Ograniczenie kwotowe, o którym mowa w zdaniu poprzednim, ma zastosowanie do wszelkich roszczeń kierowanych przez Użytkownika w stosunku do Sprzedawcy, w tym także w przypadku braku zawarcia Umowy lub niezwiązanych z Umową. Sprzedawca ponosi odpowiedzialność w stosunku do Użytkownika tylko za typowe szkody przewidywalne w momencie zawarcia umowy i nie ponosi odpowiedzialności z tytułu utraconych korzyści. Sprzedawca nie ponosi także odpowiedzialności za opóźnienie w przewozie przesyłki.
  4. Zgodnie z art. 558 § 1 Kodeksu Cywilnego odpowiedzialność Sprzedawcy z tytułu rękojmi za Produkt wobec Użytkownika niebędącego konsumentem zostaje wyłączona.
  5. Wszelkie spory powstałe pomiędzy Sprzedawcą a Użytkownikiem zostają poddane sądowi właściwemu ze względu na siedzibę Sprzedawcy.

§ 10.
Reklamacje

  1. Produkty, w szczególności środki ochrony roślin dostępne w Sklepie, powinny być użytkowane zgodnie z etykietą rejestracyjną.
  2. Podstawa i zakres odpowiedzialności Sprzedawcy względem Użytkownika, jeżeli sprzedany Produkt ma wadę fizyczną lub prawną (rękojmia) są określone powszechnie obowiązującymi przepisami prawa, w szczególności w Kodeksie Cywilnym (w szczególności w art. 556-576 Kodeksu Cywilnego).
  3. Sprzedawca obowiązany jest dostarczyć Użytkownikowi Produkt bez wad.
  4. Reklamacja może zostać złożona przez Użytkownika w dowolny sposób, w szczególności:
    1. pisemnie na adres: Syngenta Polska Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, ul. Szamocka 8, 01-748 Warszawa;
    2. w formie elektronicznej za pośrednictwem poczty elektronicznej na adres: sklep.polska@syngenta.com;
    3. w formie elektronicznej za pośrednictwem formularza reklamacji na stronie.
    4. w formie elektronicznej za pośrednictwem formularza reklamacji na stronie 
  5. Sprzedawca rozpatruje reklamację w terminie 14 dni od dnia otrzymania reklamacji.
  6. Złożona reklamacja powinna zawierać:
    1. dane umożliwiające identyfikację Użytkownika (imię i nazwisko lub nazwę firmy, adres zamieszkania lub adres siedziby firmy oraz adres poczty elektronicznej),
    2. przedmiot reklamacji,
    3. żądanie reklamacji,
    4. wskazanie numeru rachunku bankowego Użytkownika, na który Sprzedawca może dokonać zapłaty na rzecz Użytkownika,
    5. dokumentację fotograficzną,
    6. wskazanie okresu, którego dotyczy reklamacja,
    7. wskazanie okoliczności uzasadniających złożenie reklamacji.
  7. Użytkownik, który wykonuje uprawnienia z tytułu rękojmi, nie jest zobligowany do wysyłki Produktu na koszt Sprzedawcy. Użytkownik obowiązany jest udostępnić Produkt Sprzedawcy w miejscu, w którym Produkt się znajduje celem analizy zasadności zgłoszonego roszczenia przez przedstawiciela Sprzedawcy. 
  8. W razie uwzględnienia reklamacji uzasadniającego wymianę Produktu wadliwego na wolny od wad, wymiana (wysyłka Produktu wolnego od wad) nastąpi w ciągu 7 dni od dnia rozpatrzenia reklamacji. W razie uwzględnienia reklamacji uzasadniającego dokonanie zapłaty na rzecz Użytkownika, zapłata będzie dokonana nie później niż w ciągu 14 dni od dnia rozpatrzenia reklamacji.

§ 11.
Prawa własności intelektualnej

  1. Wszelkie materiały, w tym elementy grafiki, układ i kompozycja tych elementów, znaki towarowe oraz inne informacje, dostępne na Stronie internetowej Sklepu, stanowią przedmiot praw wyłącznych Sprzedawcy. Wskazane elementy stanowią przedmiot praw autorskich, praw własności przemysłowej, w tym praw z rejestracji znaków towarowych oraz praw do baz danych i jako takie korzystają z ustawowej ochrony prawnej.
  2. Pobieranie lub wykorzystywanie w jakimkolwiek zakresie dostępnych na Stronie internetowej Sklepu materiałów wymaga każdorazowo pisemnej zgody Sprzedawcy.

§12.
Zmiany Regulaminu

  1. Sprzedawca ma prawo do jednostronnej zmiany Regulaminu na zasadach określonych w postanowieniach niniejszego paragrafu i jedynie w przypadku wystąpienia jednej z następujących przyczyn:
    1. Wprowadzenia przez Sprzedawcę nowych usług, związanych ze Sklepem,
    2. zmian sposobów dostawy lub płatności,
    3. modyfikacji ścieżki zakupowej lub zakładania Konta,
    4. zmiany przepisów prawa, które powodują konieczność dostosowania do nich postanowień Regulaminu, jak w szczególności zmiany przepisów o: ochronie konsumentów, świadczeniu usług drogą elektroniczną, ochronie danych osobowych, w przypadku wystąpienia tej przyczyny Regulamin może być zmieniony w zakresie niezbędnym do dostosowania jego treści do nowych wymogów prawnych.
  2. W przypadku wystąpienia jednej z powyższych przyczyn, Sprzedawca prześle do Użytkowników, na podane przez nich w Sklepie adresy e-mail, informację o planowanej zmianie Regulaminu wraz z treścią nowego Regulaminu. Informacja zostanie wysłana do Użytkowników na co najmniej co najmniej 14 dni przed dniem wejścia w życie planowanych zmian.
  3. Użytkownik, który nie akceptuje planowanych zmian, może wypowiedzieć umowę o założenie Konta na zasadach wskazanych w § 4 ust. 6 Regulaminu. Jeżeli Użytkownik nie wypowie umowy o założenie Konta Użytkownika przed dniem wejścia w życie nowego brzmienia Regulaminu, wówczas staje się on wiążący dla Użytkownika z tym dniem.
  4. Zmiany cen Produktów nie stanowią zmiany regulaminu.

§13.
Pozasądowe sposoby rozwiązania sporów

  1. Szczegółowe informacje dotyczące możliwości skorzystania przez Konsumenta z pozasądowych sposobów rozpatrywania reklamacji i dochodzenia roszczeń oraz zasady dostępu do tych procedur dostępne są w siedzibach oraz na stronach internetowych powiatowych (miejskich) rzeczników konsumentów, organizacji społecznych, do których zadań statutowych należy ochrona konsumentów, Wojewódzkich Inspektoratów Inspekcji Handlowej oraz pod następującymi adresami internetowymi Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów:
    1. https://www.uokik.gov.pl/pozasadowe_rozwiazywanie_sporow_konsumenckich.php
    2. https://www.uokik.gov.pl/sprawy_indywidualne.php
    3. http://www.uokik.gov.pl/wazne_adresy.php 
  2. Konsument posiada następujące przykładowe możliwości skorzystania z pozasądowych sposobów rozpatrywania reklamacji i dochodzenia roszczeń:
    1. Konsument uprawniony jest do zwrócenia się do stałego polubownego sądu konsumenckiego, o którym mowa w art. 37 ustawy z dnia 15 grudnia 2000 r. o Inspekcji Handlowej (Dz.U. z 2014 r. poz. 148 z późn. zm.), z wnioskiem o rozstrzygnięcie sporu wynikłego z Umowy zawartej ze Sprzedawcą;
    2. Konsument uprawniony jest do zwrócenia się do wojewódzkiego inspektora Inspekcji Handlowej, zgodnie z art. 36 ustawy z dnia 15 grudnia 2000 r. o Inspekcji Handlowej (Dz.U. z 2014 r. poz. 148 z późn. zm.), z wnioskiem o wszczęcie postępowania mediacyjnego w sprawie polubownego zakończenia sporu między Konsumentem a Sprzedawcą;
    3. Konsument może uzyskać bezpłatną pomoc w sprawie rozstrzygnięcia sporu między nim a Sprzedawcą, korzystając także z bezpłatnej pomocy powiatowego (miejskiego) rzecznika konsumentów lub organizacji społecznej, do której zadań statutowych należy ochrona konsumentów (m.in. Federacja Konsumentów, Stowarzyszenie Konsumentów Polskich). Porady udzielane są pod przez Federację Konsumentów pod bezpłatnym numerem infolinii konsumenckiej 800 007 707.
  3. Sprzedawca informuje, że pod adresem http://ec.europa.eu/consumers/odr/ znajduje się platforma internetowego systemu rozstrzygania sporów dotyczących umów zawartych na odległość pomiędzy konsumentami a przedsiębiorcami. Platforma stanowi punkt dostępu dla konsumentów i przedsiębiorców, którzy chcieliby skorzystać z pozasądowego rozstrzygania sporów konsumenckich dotyczących transakcji internetowych.

§14.
Postanowienia końcowe

  1. W sprawach nieuregulowanych niniejszym Regulaminem zastosowanie znajdują przepisy powszechnie obowiązującego prawa, w szczególności ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. Kodeks cywilny i ustawy z dnia 30 maja 2014 r. o prawach konsumenta.
  2. Do wszelkich sporów powstałych na gruncie niniejszego Regulaminu i zawartej przez Użytkownika i Sprzedawcę Umowy stosuje się prawo polskie.
  3. W relacjach między Sprzedawcą a Konsumentem stosowany jest język polski.
  4. Regulamin obowiązuje od dnia 28.06.2021 r.